Oud Duitse herder

Een voorouder van de Duitse Herder, de Oude Duitse Herdershond, is een ras dat nooit heeft deelgenomen aan het rigide fokprogramma dat leidde tot de ontwikkeling van de meer algemene hedendaagse Duitse Herder. De Oude Duitse Herdershond bestaat al vele honderden jaren op Duitse boerderijen, waar hij ijverig samenwerkt met boeren en hun kuddes. Hoewel veel van het ras grote gelijkenis vertoont met langharige Duitse Herders, is er eigenlijk een grote variatie binnen het ras als het gaat om het fysieke uiterlijk. Gefokt voor hun werkvermogen alleen, is het intellect, het uithoudingsvermogen en de gehoorzaamheid van de Oud Duitse Herder altijd de basis geweest waarop ze werden gefokt.

Geschiedenis oud Duitse Herder

De Oude Duitse Herdershond is een classificatie van het Duitse Herder ras op zich en is zeker niet te verwarren met een oudere Duitse Herder! De kans dat u een authentieke Oude Duitse Herdershond bent tegengekomen is klein. Dit hondenras is tegenwoordig ongelooflijk zeldzaam, en sommige bronnen beweren dat ze in de nabije toekomst met uitsterven worden bedreigd. Vóór de oprichting van het Duitse Herder ras, werd elke hond in Duitsland die werd gebruikt voor herder schap aangeduid met deze term. Aan het eind van de 19e eeuw richtte kapitein Max Emil Friedrich von Stephanitz echter ‘De Vereniging voor de Duitse Herder’ op. Zijn voornaamste doel was het fokken en documenteren van de honden, met als doel een superieur dier. Hektor Linksrhein’ was de eerste hond waar de kapitein een oogje op had en hij koos hem als de originele Duitse Herder binnen zijn fokprogramma. Elke hond die verscheen in zijn records, en vervolgens hun voorouders, werden aangeduid als officiële ‘Duitse Herders’, terwijl elke andere hond bekend stond als een ‘Oude Duitse Herdershond’.

oud duitse herder

Wat is een Oude Duitse Herder?

De Oude Duitse Herdershond is een classificatie van het Duitse Herdersras op zich en is zeker niet te verwarren met een oudere Duitse Herder! De kans dat je een authentieke Oude Duitse Herdershond bent tegengekomen is klein. Dit hondenras is tegenwoordig ongelooflijk zeldzaam en sommige bronnen beweren dat ze al lang uitgestorven zijn. Oude Duitse Herders worden beschreven als trouw, alert en stalen zenuwen. Hun karakter komt grotendeels overeen met dat van een Duitse herdershond. Met hun betrouwbaarheid en veerkracht zijn ze ook geschikt als waakhond, waakhond, diensthond en herdershond. De Oude Duitse Herders worden echter als vriendelijker en evenwichtiger beschouwd. Ze hebben een hogere irritatiedrempel en zijn niet snel van streek. Dit maakt ze populair als gezelschapshond en familiehond.

Uiterlijk oud Duitse Herder

De Oude Duitse Herder is nooit gefokt om er op een bepaalde manier uit te zien, en daarom bestaat er geen echt ras standaard. Een middelgroot tot groot atletisch gebouwd ras, de honden meten tussen de 55 en 65 cm, terwijl ze tussen de 22 en 40 kg wegen. Hun vachtkleur kan zwart, bruin, tan of grijs zijn, en bestaat vaak uit meer dan één kleur. De lengte en het type van de vacht varieert per individu, maar is meestal lang.

Karakter en temperament

Dit Oud Duitse herder ras is hardwerkend, betrouwbaar en kan soms onafhankelijk zijn. Ze zijn voortdurend alert en zijn zeer goede waakhonden die hun baasje onmiddellijk waarschuwen voor elke ongewenste bezoeker. Ze zijn trouw aan hun gezin, vormen een hechte band met degenen die ze vertrouwen en zijn vaak sterk beschermend. Als oud Duitse herders van jongs af aan gesocialiseerd worden, kunnen ze goed integreren met kinderen en andere dieren. Intellectueel begaafd en met de juiste begeleiding kunnen deze honden leren een groot aantal taken uit te voeren. Ze vereisen een stevige begeleiding en een consequente en interessante training. Snel lerend, kunnen deze honden een trainer echt scherp houden. Door de sessies interessant te houden, wordt voorkomen dat een oud Duitse herder zich gaat vervelen en de hem opgedragen taak niet meer begrijpt.

Gezondheid

Vanwege de ongelooflijke zeldzaamheid van dit oud Duitse herder ras, ontbreken relevante medische studies. Het zou verstandig zijn om aan te nemen dat ze veel van de gezondheidsproblemen van de moderne Duitse Herder delen, omdat het natuurlijk hun voorouders zijn. Het is waarschijnlijk dat de gezondheidsproblemen bij de Oude Duitse Herder minder vaak voorkomen en minder ernstig zijn vanwege het ontbreken van historische inteelt en het feit dat ze niet gefokt zijn om er op een bepaalde manier uit te zien. Heupdysplasie komt ongelooflijk vaak voor bij de Duitse Herder. Hoewel de Oude Duitse Herder nooit is gefokt om afhangende heupen te hebben, is het waarschijnlijk dat ze toch meer vatbaar zijn voor deze slopende aandoening dan de algemene hondenpopulatie. Omdat bekend is dat er een genetische aanleg is voor deze aandoening, wordt het sterk aangeraden dat alle fokouders een ‘heupscore’ krijgen en dat alleen met ouders met een acceptabele heupscore wordt gefokt. De heupscore wordt uitgevoerd door een dierenarts. Honden moeten normaal gesproken worden gesedeerd of verdoofd en er worden röntgenfoto’s gemaakt van hun heupen en bekken.

oud duitse herdershond

Juiste fokker voor puppy

Het indrukwekkende uiterlijk, gekoppeld aan de ontzagwekkende reputatie van de Duitse Herder, maakt het vriendelijke en volgzame ras van de Oude Duitse Herdershond uiterst populair bij veel hondenliefhebbers. Iedereen die geïnteresseerd is in zo’n gezelschaps- en familiehond moet zich er echter van bewust zijn dat het ras van de Oude Duitse Herdershond van oorsprong nutshonden zijn. Zelfs als je een puppy koopt van een zogenaamd schoonheidsras, zal het toch veel activiteit en leergierigheid met zich meebrengen. Een “echte” Oud Duitse Herder ras zal niet tevreden zijn met korte wandelingen rond het blok. Pas als je je hiervan bewust bent en er zeker van bent dat jij en jouw gezin aan de houderseisen voldoen, moet je op zoek gaan naar een geschikte fokker.

Beweging

Traditioneel gebruikt als kuddedieren die waakzaam patrouilleerden in de velden, onvermoeibaar hun kudde beschermend, heeft de Oud Duitse Herder een bijzonder grote behoefte aan beweging. Ze moeten toegang hebben tot een grote, veilige tuin en meerdere lange wandelingen per dag kunnen maken. Door hun intelligentie blinken ze uit in activiteiten als behendigheid, flyball en gehoorzaamheid, en hebben ze grote hoeveelheden mentale en fysieke stimulatie nodig.

Een oude Duitse herdershond kopen

Als je een gezinshond zoekt, is een oud Duitse herder uit de hoge fok de beste keuze. Honden uit de prestatiefokkerij horen alleen thuis in de handen van ervaren hondengeleiders. Ze zijn bedoeld voor missies als politie, leger of douane en moeten met kennis van zaken worden opgeleid. Als je een dienst- en beschermhond wilt, moet je jouw Altdeutsche Schäferhund pup uit het prestatiefok nemen. Als je een Oud Duitse Herder als gezelschaps- en familiehond wilt, moet je goed opletten: Het is van oorsprong een werkhond met een grote werk- en leerdrang. Korte wandelingen zijn veel te weinig voor Altdeutsche. Als je een Oud Duitse Herder aanschaft, moet je hem ook de juiste leefomstandigheden kunnen bieden. Een Oud Duitse Herder kost ongeveer 1500 euro.

Meer weten?

 Wil je meer weten over de oud Duitse herder en over het Duitse herder ras in het algemeen? Bekijk dan hier het handboek om alles te weten te komen.

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden