Duitse herder trainen

Een goed getrainde Duitse herder is een plezier om in de buurt te hebben. Als je een ongetrainde hond hebt ken je de frustratie die het veroorzaakt. Of je nu net je eerste Duitse herder mee naar huis hebt genomen. Of als je eindelijk hebt besloten dat het tijd is om je oude hond nieuwe trucjes te leren… Je bent hier aan het juiste adres voor de Duitse Herder training. Het is een feit dat Duitse Herders tot de slimste en meest intelligente werkhonden behoren. Ze worden alleen voorafgegaan door de Border Collie en de poedel. Dankzij hun vermogen om nieuwe commando’s in minder dan 5 herhalingen te begrijpen en het gehoorzamen van het eerste commando 95% van de tijd of meer. En de wens om je te behagen; de meeste eigenaren kunnen erin slagen hun hond zelf op te leiden. Vanwege hun intelligentie kunnen Duitse Herders soms koppig zijn. Ze hebben een vaste hand nodig en een slimme aanpak van hun training. Het trainen van jouw Duitse Herder is spannend. Maar soms kan hondentraining overweldigend lijken als je niet eens weet waar je moet beginnen.

Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met het trainen van mijn Duitse Herder pup?

Zodra je ze thuiskrijgt kan je beginnen met het trainen van jouw Duitse Herder. De hersenen van puppy’s zijn veel groter dan we denken; ze nemen zoveel goede informatie op ondanks hun jonge leeftijd. Het is geen geheim dat Duitse Herders superslim zijn. Behalve dat ze geliefd zijn als huisdieren door gezinnen, zijn ze ook trotse leden van de politie en trouwe diensthonden. Leren zal voor hen geen enkel probleem zijn! Je puppy is in staat en klaar om veel eenvoudige gehoorzaamheidscommando’s te leren als hij 6 tot 7 weken oud is. Maar je moet een puppy zo jong niet onder druk zetten met perfecte gehoorzaamheid. Een trainingssessie van 1 minuut is lang genoeg voor een jonge duitse herder puppy.

duitse herder trainen

Snelheid training Duitse Herder

De basiscommando’s zijn de belangrijkste dingen om tijdens een Duitse herder training aan te leren. Na een paar weken zou je Duitse Herder pup moeten weten hoe hij moet zitten, blijven en liggen, evenals zijn naam. Hoewel een betrouwbare loslopen meestal 6 tot 8 weken van de juiste hondentraining vergt. Training van je Duitse herder aan de lijn gaat vrij snel wanneer je de riem voorzichtig om je hond of puppy doet, gebruik maakt van voedselbeloningen of spelen, en de riem niet gebruikt om je hond door het huis of de buurt te jagen. In perspectief, puppy’s zijn nog maar peuters in mensen jaren. Het kan even duren voor ze alles snappen wat je ze leert. De puppytrainingsreis wordt een stuk minder een doolhof (en meer een weg van gele bakstenen) als je consequent bent met je Duitse Herder trainingspraktijken. In lijn met volhardend zijn – tijd vrijmaken om hun training elke dag te oefenen is de sleutel tot een heldere, getrainde Duitse Herder puppy. 

Waar worden Duitse Herders voor getraind?

Duitse herders lijken goed getraind te kunnen worden. De naam zegt het al, ze werden oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden, en om groot en luidruchtig genoeg te zijn om roofdieren buiten te houden. We denken misschien dat ze de ultieme politiehond zijn, omdat ze zo goed zijn in beschermen en zoeken, maar diep van binnen hebben ze nog steeds de instincten om schapen te verplaatsen. Hierdoor is het trainen van een Duitse herder goed te doen. Ze zijn snel, slim en de training van een Duitse herder is goed te volgen. Wil je meer informatie over verzorgen, opvoeden en over alles wat met de Duitse herder te maken heeft? Klik dan hier om naar het handboek voor de Duitse herder te gaan. 

Duitse Herder Gedrag 

Duitse Herders hebben gedrag wat goed te trainen is. Ze hebben een aantal klassieke gedragingen die met hen geassocieerd worden – namelijk de behoefte om te beschermen en getriggerd worden door beweging – niet op een slechte manier. Ze worden gewoon een beetje geactiveerd door iets dat beweegt. Je moet weten dat deze twee gedragingen volkomen normaal zijn, omdat ze intrinsiek belonend zijn – dit betekent dat het zo in hun DNA zit ingebakken dat het gewoon zo goed voelt om ze te doen. Veel eigenaren van Duitse Herders zullen deze normale natuurlijke gedragingen als probleemgedrag zien. Rennen naar een auto of blaffen naar een vreemde ziet er voor ons uit als een probleem, toch? Maar er is geen reden voor stress. De sleutel is om de Duitse Herders van meet af aan in het dagelijkse leven te oefenen, te beheersen en te trainen met ras specifieke training, zodat alle dingen die je als problemen ziet, wegfladderen.

training duitse herder

Hoe lang heb ik nodig om mijn Duitse herder dagelijks te trainen? 

Wees bereid om minstens 10 tot 15 minuten per dag met jouw Duitse Herder te trainen. Je moet de basis gehoorzaamheidstraining oefenen, maar ook leuke trainingsspelletjes om ze geïnteresseerd te houden in hun training en met jou bezig te houden. Je moet de 10 tot 15 minuten verdelen over de dag om ervoor te zorgen dat je Duitse herder niet verveeld raakt van dezelfde routine commando’s. Streef in het begin naar vijf sessies van drie minuten per dag, als minimum. Er zijn uitzonderingen op deze regel, omdat je Duitse Herder een werkras is en sommige Duitse herders het prettig vinden om langer te trainen. Maar begin met niet meer dan een paar minuten in een korte sessie en bouw geleidelijk aan elke individuele sessie langere tijden op. Werk tijdens elke sessie aan slechts één of twee commando’s, zodat uw hond de juiste manier leert om het commando uit te voeren. Je kunt een ander commando dat ze kennen toevoegen aan de Duitse herder training als ze moeite hebben om op te letten en de sessie positief en interessant houden.

Hoelang duurt het om een Duitse Herder te trainen?

Hoelang het duurt om een Duitse Herder te trainen hangt af van veel factoren, bijvoorbeeld of je een puppy of volwassen hond hebt. Het duurt 8 tot 12 weken om een Duitse Herder te trainen en de basis gehoorzaamheidscommando’s te leren. Gewoonlijk zijn de meeste 20 weken oude Duitse Herder puppy’s zindelijk, hebben ze bench training gehad en begrijpen ze een paar basiscommando’s als je ze goed getraind hebt. Krattraining duurt ongeveer een week om langzaam te introduceren en je duitse herder hond of puppy alleen in de krat te laten gaan om te ontspannen. Maar als jouw hond een slechte ervaring heeft gehad met de bench kan het maanden duren.

Training vanuit andere eigenaar

Houd er rekening mee dat als je een volwassen Duitse herder hebt die al bij een andere eigenaar (of veel hondeneigenaren) heeft gewoond, je mogelijk onjuiste training of gedragsproblemen ongedaan moet maken. Dit betekent dat je nog vele maanden van training voor de boeg hebt. Sommige Duitse herders zijn agressief of reactief en het kan jaren duren voordat ze leren om zich op een rustige manier te ontspannen rond andere honden. Terwijl andere Duitse Herders vanaf het begin een uitstekende sociale ervaring hebben met honden en zich in een opwelling kunnen mengen met andere honden en snel de basis van de training oppikken.

Vandaag starten met het trainen van jouw Duitse herder?

Als je vandaag al wil starten met handige trainingstips en adviezen raden we aan het Duitse Herder Handboek te lezen. Dit handboek staat vol informatie over het opvoeden, verzorgen en trainen van jouw herder. Voor meer vragen over deze hond kan je ook mailen naar info@duitseherderblog.nl. 

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden