Duitse herder gedragsproblemen

Duitse herders hebben soms last van gedragsproblemen. Duitse Herdershonden staan bekend om hun intelligentie, loyaliteit en moed. Helaas kunnen ze ook koppig zijn en moeilijk te trainen. Ze hebben een sterke prooidrift die er vaak toe leidt dat ze achter dieren in de tuin of buurt aan gaan. En wanneer ze ouder worden, ontwikkelen veel Duitse Herders agressief gedrag. Dit doen ze als gevolg van angst om alleen gelaten te worden of territoriaal gedrag rond het huis. In dit artikel alles over het voorkomen en omgaan met gedragsproblemen bij jouw Duitse Herder.

Waarom heeft mijn Duitse Herder gedragsproblemen?

Duitse Herders hebben aangeboren gedragskenmerken die uniek zijn voor het ras, net als alle andere honden. Denk maar aan hun instinctieve beschermingsdrang tegenover hun dierbaren en hoe dat kan leiden tot agressie tegenover vreemden. Maar Duitse Herders groeien uit tot de hond die je traint om te zijn. En als dat niet correct gebeurt, zullen er gedragsproblemen ontstaan bij de Duitse Herder. Echter, dat is niet de enige reden waarom jouw hond zich kan misdragen. Duitse Herders hebben gedragsproblemen als gevolg van slechte of onvolledige socialisatie en training, uw hond zijn eigen gang laten gaan, onvoldoende beweging, hormonen, gezondheidsredenen, en het gebruik van aversieve trainingsmethoden. Genetica kan ook de oorzaak zijn van gedragsproblemen van jouw Duitse Herder wat gemakkelijk kan worden opgelost door goede training.

gedragsproblemen duitse herder

Genetische aanleg voor slecht gedrag

Het is wetenschappelijk bewezen dat Duitse Herders gedragsproblemen zowel genetische als omgevingsdeterminanten heeft. Dit feit is vastgelegd in een studie over de genetische segmentatie van gedragskenmerken bij Duitse Herders, die bevestigde dat meerdere genetische en niet-genetische factoren het gedrag van de hond beïnvloeden. Eenvoudig gezegd, jouw Duitse Herder kan van zijn ouders genen erven die hem voorbestemmen tot agressie. Wat niet betekent dat je het gedrag niet kunt temmen door middel van training. Dit is een van de redenen waarom het altijd verstandig is om de ouders van je toekomstige Duitse Herder pup te ontmoeten zodat je gedragsproblemen op tijd kunt spotten.

Slechte Socialisatie van Duitse Herder Puppy’s

Slecht gesocialiseerde puppy’s groeien uit tot slecht opgevoede volwassen Duitse Herders met gedragsproblemen. De wetenschap heeft bepaald dat tussen de 4 en 14 weken het belangrijkste is in het socialisatieproces van een puppy. Als een Duitse Herder op deze leeftijd niet goed gesocialiseerd is, zal hij een ongenaakbare en ontrainbare volwassene worden.  Een goede socialisatietraining voor jouw Duitse Herder betekent dat je ze blootstelt aan verschillende omgevingen waar ze leren hoe ze positief met andere mensen en huisdieren kunnen omgaan. Dit maakt ze zelfverzekerder en rustiger in vergelijking met angst en agressie bij niet gesocialiseerde en slecht getrainde honden. De fase van 4 tot 14 weken kan gedragsproblemen bij de Duitse Herder voorkomen, voor de rest van zijn leven. Een belangrijke fase waarin veel aandacht aan de hond moet worden gegeven.

Gedragsproblemen Duitse herder leren herkennen

Duitse Herders leren heel snel. Ze zullen hun baasjes trainen om hun te geven wat ze willen. Zodra jouw Duitse Herder weet hoe hij moet zitten voor een traktatie of etenstijd is aangebroken, kun je verwachten dat hij jou begint te trainen! Je kunt dit gedrag zien wanneer de hond begint te blaffen naar vreemden die aan de deur komen, ’s morgens niet uit bed wil komen, of weigert om binnen te komen en dit kan leiden tot ergere gedragsproblemen bij de Duitse Herder.

duitse herder gedragsproblemen

Prooidrift en afleiding

Prooidrift en snel afgeleid zijn zijn signalen van gedragsproblemen bij Duitse Herders. Het hebben van een hoge prooidrift betekent dat ze vaak erg geïnteresseerd zijn in het achtervolgen van kleine dieren, zoals katten, eekhoorns, en konijnen. Als je een kat hebt of in de buurt van een park met wilde dieren woont, is het belangrijk om jouw hond te trainen niet achter deze dieren aan te gaan. Anders kan hij gewond raken (of erger) terwijl hij ze probeert te vangen. Duitse Herders zijn snel afgeleid en luisteren vaak niet naar hun baas als er iets interessanter aan de hand is. Dit kan een probleem zijn wanneer je ze probeert te trainen of wanneer ze niet aangelijnd zijn en niet reageren op jouw commando’s. Een van de beste manieren om jouw Duitse Herder te helpen zich te concentreren is om de trainingssessies kort en leuk te houden en zo voorkom je gedragsproblemen. Meer leren over het opvoeden, verzorgen en gedragsproblemen bij de Duitse Herder voorkomen? Dan raden wij het Duitse Herder handboek aan.

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden