Duitse herder fokker

Wil je een Duitse herder bij een fokker kopen? Neem de tijd om jouw levensstijl te evalueren om erachter te komen wat voor soort Duitse herder je precies zoekt (bijvoorbeeld een energieke Duitse herder om mee te gaan hardlopen, of een meer rustige Duitse herder om lekker mee op de bank te liggen). Onthoud dat ras geen garantie is voor temperament of voorkeuren en antipathieën, dus het is het beste om het individuele dier te leren kennen. Bij een goede Nederlandse, Duitse of Belgische Duitse herder fokker is het mogelijk om meerdere keren te komen kijken bij de puppy’s en zelf een pup uit te zoeken waarvan jij denkt dat het beste past bij jouw levensstijl. 

Duitse herder zonder fokker vinden

Wanneer je een Duitse herder niet bij een fokker wilt kopen zijn er nog andere manieren. Zo kan je een Duitse herder bijvoorbeeld uit het asiel halen of kan je kijken bij herplaatsing groepen. Niet alleen is de kans groot dat je een geweldige Duitse herder vindt, je zult je ook geweldig voelen over het helpen van een dakloze Duitse herder aan een liefdevol thuis. De meeste Duitse herders raken hun thuis kwijt door problemen die te maken hebben met de eigenaar, zoals kosten, tijdgebrek, veranderingen in levensstijl (nieuwe baby, scheiding, verhuizing of huwelijk) of allergieën, niet door iets wat de Duitse herder heeft gedaan. De Duitse herders komen dan niet weer terug bij de fokker maar gaan naar een asiel. 

duitse herder fokker

Duitse herder uit een winkel

Het is belangrijk om te weten dat het kopen van een Duitse herder zonder fokker niet zonder risico’s is. Je kan een Duitse herder pup in een dierenwinkel of op een website kopen. De meeste van die puppy’s komen uit massafokkerijen – beter bekend als puppyfabrieken. Als je hebt besloten om een Duitse herder van een fokker te kopen, wil je een fokker steunen die het beste met zijn Duitse herders voor heeft. Dit is eenvoudig te zien door hoe de fokker met de Duitse herder pups en moeder om gaat. Geeft de fokker de Duitse herders genoeg ruimte, aandacht en zijn de basisbehoeften vervuld? Dan is de kans een stuk groter dat de Duitse herder fokker een goede fokker is en geen broodfokker is. 

Hoe vind je een verantwoordelijke of erkende Duitse herder fokker

Verantwoordelijke of erkende Duitse herders fokkers verkopen hun puppy’s niet aan de eerste de beste persoon die met geld in de hand opduikt. Maar al te vaak kopen nietsvermoedende mensen puppy’s van puppy fokkerijen. Dit resulteert in de aankoop van puppy’s met een slechte gezondheid of met temperamentproblemen die misschien niet meteen worden ontdekt. Een Duitse herder die genetische gezondheidsproblemen heeft als gevolg van slechte fokpraktijken die in Nederland, België en Duitsland verboden zijn of die aanzienlijke gedragsproblemen ontwikkelt als gevolg van een gebrek aan vroege socialisatie kan duizenden euro’s kosten om te behandelen en kan ook leiden tot verdriet en hartzeer. Hierom is het belangrijk om een goede Duitse herder fokker te vinden.  

Vermijd de valkuilen

Het kan wat tijd kosten om de juiste Duitse herder fokker te vinden. Mocht je er geen in Nederland vinden dan is het altijd mogelijk om verder te zoeken in bijvoorbeeld België of Duitsland. Hier gelden min of meer dezelfde regels voor het fokken van Duitse herders. Vergeet niet dat je Duitse herder waarschijnlijk 10 tot 20 jaar zal leven, dus het is de moeite waard om nu wat tijd te investeren om er zeker van te zijn dat je werkt met een verantwoordelijke fokker die gezonde, gelukkige Duitse herders fokt en ze onder schone en humane omstandigheden houdt.

Vraag om een verwijzing

Je kunt verantwoordelijke Duitse herder fokkers vinden door verwijzingen te vragen aan je dierenarts of vertrouwde vrienden, door contact op te nemen met plaatselijke rasverenigingen of door professionele Duitse herder shows te bezoeken. Vergeet niet dat een verantwoordelijke fokker haar Duitse herders nooit zal verkopen via een dierenwinkel of op een andere manier die haar niet in staat stelt om je te ontmoeten en u grondig te interviewen om er zeker van te zijn dat de pup een goede match is voor het gezin en dat je voor een verantwoordelijk, levenslang thuis zult zorgen.

Bezoek altijd waar ze geboren en getogen zijn

Breng altijd een persoonlijk bezoek aan de fokkerij voordat je een puppy koopt. Zoek uit waar de puppy geboren en getogen is. Bekijk hoe de fokker met de Duitse herders om gaat. Is de moeder nog aanwezig? Bekijk hoe het met haar gaat. Je kan als je bij de fokker bent altijd vragen naar de papieren van de Duitse herders zoals bijvoorbeeld het medische dagboek van de Duitse herder. Wanneer je fokker deze niet wil geven is de kans groot dat deze papieren er niet zijn en dit is geen goed teken. Neem nu de tijd om de juiste Duitse herder fokker te vinden en je zult jezelf voor de rest van het leven van de Duitse herder dankbaar zijn.

Gezondheidsproblemen bij Duitse Herder fokkers

Als gevolg van inteelt, zowel in de begintijd van de ras standaardisatie als in de loop van de geschiedenis van dit ras, zijn er veel veel voorkomende Duitse herder gezondheidsproblemen. Natuurlijk zijn niet alle gezondheidsproblemen specifiek gerelateerd aan inteelt (hoewel heupdysplasie dat wel is); sommige zijn gewoon gerelateerd aan de grootte van deze Duitse herders, het soort werk dat ze doen, en gewoon aan het feit dat het een Duitse herder is. Hier zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Duitse herders, hoe ze te herkennen, en wat er gedaan kan worden om te helpen met deze problemen, als er iets is

Fokker duitse herder

Heupdysplasie

Deze ziekte komt erg vaak voor bij Duitse herder fokkers die niet goed weten wat ze doen. Heupdysplasie is het nummer één probleem dat specifiek gerelateerd is aan de gezondheid van de Duitse herder. Hoewel er andere Duitse herders zijn die dit probleem vertonen, vooral andere grotere Duitse herders, komt het zeer vaak voor bij Duitse herders, vooral bij nesten in kennels waar de gezondheid van de Duitse herder geen prioriteit is. Met Duitse herders die dit probleem al vertonen mag in het algemeen niet worden gefokt, maar veel fokkers zullen dit negeren en de Duitse herders toch fokken, waardoor er weer een nest Duitse herders ontstaat die dit probleem hebben. De rechte rug van de herder is mooi waardoor hier mee doorgefokt wordt. Het is pijnlijk voor de Duitse herder en moeilijk te verhelpen omdat het een misvorming in het gewricht van de heup is. Let hier mee op als je een bezoekje brengt aan de Duitse herder fokker

Elleboogdysplasie

Net als heupdysplasie is dit een aangeboren aandoening die bij veel grote rassen voorkomt, maar vooral bij Duitse herders met een lange lijn van slecht gefokte voorouders. In plaats van een probleem met het heupgewricht, heeft dit probleem te maken met het ellebooggewricht. Meestal veroorzaakt door slechte genetica, kan dit probleem zeer ernstig zijn, maar het kan ook heel mild zijn. Zowel kortharige als langharige herders hebben hier last van. Vaak verergeren milde gevallen in de loop van het leven van de Duitse herder, waardoor het erg ongemakkelijk wordt om te lopen. Omdat dit een van de meest voorkomende Duitse herder gezondheidsproblemen is, zullen ethische fokkers ervoor zorgen dat beide ouders vrij zijn van elleboogdysplasie voordat ze worden gefokt. Als een Duitse herder eenmaal elleboogdysplasie heeft, kan een Duitse herder fokker of eigenaar er niet veel aan doen, behalve ervoor zorgen dat de Duitse herder de juiste voeding krijgt om zijn gewrichten zo lang mogelijk gesmeerd en pijnvrij te houden.

Opgeblazen gevoel 

Bekijk hoeveel eten de fokker de Duitse herder geeft en hoe vaak. Je kunt dit meestal zien gebeuren bij een Duitse herder met een kortharige vacht, hoewel de vacht van langharige Duitse herders dit probleem kan verbergen. Het komt erop neer dat de Duitse herder te snel te veel voedsel eet en daarna te veel aan lichaamsbeweging doet, waardoor zich gas in de maag ophoopt. Wanneer dit gebeurt en de Duitse herder het gas niet kan verdrijven (via de gebruikelijke methoden), kan de druk van het opgeblazen gevoel het moeilijk maken om te ademen en kan het lichaam in shock raken. Als je ziet dat de Duitse herder gras eet of probeert te braken, maar niets kan opbrengen, is het waarschijnlijk dat dit het probleem is. Dit is een levensbedreigende aandoening! De Duitse herder moet onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht, anders kan hij sterven. De beste manier om deze aandoening te voorkomen is ervoor te zorgen dat hij niet te snel eet of te veel in één keer eet.

Tips Duitse Herder fokker 

Meer leren over hoe een geschikte fokker voor een Duitse Herder te vinden? Hoe de Herder het beste op te voeden en te verzorgen? Dat lees en leer je allemaal in het Duitse Herder Handboek

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden