Langstokhaar Duitse herder

Langstokhaar Duitse Herders hebben een zeer uniek uiterlijk. Ze zijn niet zo wolfachtig als hun kortharige broers en zusters, soms lijken ze meer op een setter dan op een wolf. Toch zijn het zeker knappe dieren, met dezelfde loyaliteit en intelligentie als elke andere Duitse Herder. Net zoals Labrador puppy’s van elke kleur kunnen krijgen, kunnen nesten van Duitse Herders zowel kortharige als kortharige puppy’s hebben. In feite kunnen twee kortharige Duitse Herders in een nest langstokharige pups krijgen als beide ouders het recessieve gen dragen. Aan de andere kant, als een van de ouders het gen niet draagt, zal geen van de pups in een nest een lange vacht hebben. Dat is de reden waarom een langstokharige Duitse Herder zeldzaam en geliefd is.

duitse herder langstokhaar

Langstokharige Duitse Herder Uiterlijke Kenmerken

De langstokharige Duitse Herder is tot 1,80 m lang en weegt tot 90 pond (of meer). Hun haar is minstens 4 centimeter lang over het hele lichaam. Het is langer op de kont, buik, staart, achterkant van de poten, en rond de oren. Langstokharige Herders zijn langer dan ze groot zijn en hebben een puntige neus met rechtopstaande oren. Ze hebben een lange, rechte, dikke staart. Als pup hebben ze onevenredig grote voeten en oren, maar daar groeien ze in.

De pluizige vacht van de langstokharige Duitse Herder komt voor in een verscheidenheid van kleuren, waaronder:

  • Bi-color
  • Zwart en tan
  • Blauw
  • Zwart
  • Grijs
  • Zwart en rood
  • Zwart en crème
  • Wit
  • Zwart en zilver

Langstokhaar Duitse Herder Genetica

Duitse Herder langstokhaar wordt veroorzaakt door een recessief gen dat elke hond kan dragen. In feite weten veel fokkers niet dat hun honden dit gen dragen totdat de pups geboren zijn. Beide ouders moeten drager zijn van het gen om het tot uiting te laten komen in de pups, en zelfs dan zal het slechts een deel van de tijd tot uiting komen. Twee half langstokharige of kortharige honden die drager zijn van het gen kunnen een nest krijgen zonder langstokharige Duitse Herder pups, of een nest met twee of drie. Het is zeer zeldzaam dat het hele nest dit recessieve gen zal hebben ingeschakeld, omdat de fokhonden ook de dominante korthaar genen zullen dragen die, wanneer gecombineerd, veel meer kans hebben zich te manifesteren dan de recessieve korthaar eigenschap. Dit gen komt voor in elke foklijn in alle drie de grote landen die Duitse Herders fokken voor show, als huisdier, of als werkhond. Hoewel kopers die op zoek zijn naar herders om te showen op kennel club shows niet zullen kiezen voor Duitse Herder puppy’s met een lange vacht, zullen veel gezinnen en trainers deze honden kiezen omdat hun vacht lang, zacht en luxueus is. Hoewel deze vacht zijn eigen uitdagingen heeft, vooral gezien de snelheid en het volume waarmee een langstokharige Duitse Herder zijn vacht verhaart, geeft een lange vacht deze honden een zeer unieke uitstraling. Ze zijn er in elke maat, kleur en kleurpatroon als kortharige Duitse Herders, dus let goed op deze honden en je zult beloond worden met een gelukkige, trouwe en gezonde hond.

langstokhaar duitse herder

Verzorging van langstokharige honden

Wanneer je een langstokharige Duitse herder pup of volwassen hond hebt, is vachtverzorging erg belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan bij kortharige en half langstokharige honden. Dit komt omdat de langere vacht meer kans heeft om te gaan klitten en moeilijk te hanteren is, wat erg slecht kan zijn voor de hond, vooral als je in een klimaat woont waar het erg warm of heet is tijdens de zomers. Door al op jonge leeftijd met de vachtverzorging te beginnen, leert jouw hond wat je van hem verlangt en beleeft hij er zelfs plezier aan als hij opgroeit. Voor meer informatie over het opvoeden en verzorgen van de Duitse herder met langstokhaar, bekijk het Duitse Herder handboek.

Borstelen van langstokhaar Duitse Herder puppy’s

Wanneer je een langstokhaar Duitse herder hebt is het goed vroeg te beginnen. Begin als puppy met het regelmatig borstelen van zijn poten, poten en lichaam. Dit is heel belangrijk om hem te laten wennen aan aanraken en om hem te leren stil te zitten tijdens het borstelen. In het begin zal hij waarschijnlijk erg wiebelig zijn, maar naarmate hij groeit, zal hij genieten van de pootmassage. Begin na de eerste week met het borstelen in deze routine op te nemen. Langstokharige Duitse Herder Puppy’s die buiten spelen, krijgen waarschijnlijk gras, takjes, modder en zelfs boomsap in hun vacht. De langere vacht is vatbaarder voor het verzamelen van wild dan korte vachten, wat borstelen des te belangrijker maakt. Als hij jong is, gebruik dan een zeer zachte borstel of een kam met brede tanden om eventuele knopen te ontwarren en de vacht te verwijderen als hij begint te verharen. Voor meer info over de langstokhaar Duitse Herder kan jij altijd contact opnemen door te mailen naar info@duitseherderblog.nl. 

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden