Duitse herder karakter

De Duitse herder, ondanks de wereldwijde populariteit door het karakter, is eigenlijk pas ontstaan aan het eind van de 19e eeuw. Een Duitse cavaleriekapitein had de ambitie om ‘s werelds beste Duitse hond te creëren. Misschien slaagde hij niet in dat specifieke doel (dat is een onderwerp voor discussie), maar hij creëerde zeker een van de beste en meest populaire Duitse herders in de wereld. De kapitein, een man genaamd Von Stephanitz, probeerde uiteindelijk een ‘alfa’ ras van de Duitse herders uit te zoeken, en reisde door bepaalde regio’s om de verscheidenheid van de verschillende rassen te beoordelen. Uiteindelijk vond hij de varianten die hij leuk vond, fokte ze, en later werd zijn ras gebruikt door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog, waardoor ze een Duitse herder met karakter voor de arbeidersklasse werden.

Duitse herder karakter

Duitse herder karakter – Waakzaamheid

Dit is een van die karakter trekken van de Duitse herder waarschijnlijk bekend mee bent. Je ziet een mooie Duitse herder, en hoewel je eropaf wilt rennen om hem te aaien, weet je wel beter, omdat die waakzame ogen je vragen stellen en beoordelen. Maar je bent ook niet bang voor ze, want het temperament van de Duitse herder is niet agressief. De Duitse herders zijn van nature afstandelijk, en meestal gereserveerd ten opzichte van vreemden. Ze zijn loyaal tot het einde, en als ze eenmaal besloten hebben dat je te vertrouwen bent, zullen ze je een kant van hun persoonlijkheid laten zien die helemaal als een beloning aanvoelt. Ze zijn uiterst intelligent en hebben zo’n indrukwekkend bereik in wat ze kunnen worden getraind om te doen, dat ze een werkklasse van hun eigen zijn door hun karakter.

Waaks karakter Duitse Herder

Het zijn uitstekende waakhonden, en je kunt erop rekenen dat ze de kinderen beschermen want dit zit in het karakter van de Duitse herder. Ze hebben beweging nodig, immense hoeveelheden stimulatie, en om constant in de buurt te zijn van degenen van wie ze houden. Duitse herder verlatingsangst is een groot probleem met deze hond, omdat ze flippen zonder de aanwezigheid van hun eigenaar en dit is dan ook een karaktertrek van de Duitse herder die ervoor zorgt dat niet iedereen een Duitse herder in huis kan nemen. In sommige opzichten heeft de Duitse herder echt de alfa karakter trekken: kalm, assertief, zelfverzekerd, hyperintelligent, krachtig en atletisch, en met de grootte om je te doen aarzelen. In huis is het gedrag van de Duitse herder liefdevol, rustig, kalm, en er kan soms een beetje van het pittige karakter van de Duitse herder terugkomen.

Het trainen van een Duitse herder

De Duitse herder heeft een ideaal karakter om mee te trainen. Ze zijn volgzaam, hyperintelligent, en hunkeren naar richting en werk. Ze houden ervan te leren en uitgedaagd te worden, en op hun beurt houden ze ervan uit te dagen als ze de kans krijgen. Daarom zijn gehoorzaamheidscursussen zo belangrijk voor dit ras, want ze zijn intelligent genoeg om in de problemen te komen, maar ook om u uit te dagen bij elke leercurve. Thuis moet je jezelf als de alfa profileren, en dit is een van die rassen die er baat bij hebben als de eigenaar een stevige (nooit agressieve) hand ophoudt. Houd in de opvoeding dus rekening met het bijzondere karakter van de Duitse Herder.

Karakter socialisatie Duitse herder

Vroege socialisatie is ook een must door het karakter van de Duitse herder. Stel ze vanaf het begin bloot aan andere Duitse herders, mensen en omgevingen. Duitse herders hebben de neiging om extreem op hun hoede te zijn, en dat karakter, hoewel het in sommige situaties gepast is, moet vroeg uit de weg worden geruimd, anders kan een Duitse herder gevaarlijk worden. Wat dat laatste punt betreft, ze zijn niet zo gevaarlijk als sommige van de grotere rassen die bekend staan om hun agressieve uitbarstingen (Rottweilers en Pitbulls), maar elke Duitse herder met deze omvang en kracht moet weten wanneer het gepast is om uit te vallen.

Meer informatie?

Meer informatie over het karakter van de Duitse Herder en info over het opvoeden en verzorgen kan je vinden in het Duitse Herder Handboek

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden