Duitse herder blaffen afleren

In dit artikel gaan we dieper in op het belangrijke topic blaffen afleren voor jouw Duitse herder. Het leven is een wervelend avontuur sinds je je Duitse Herder in je leven hebt geïntroduceerd. Zijn eindeloze energie betekent dat hij altijd met de kinderen rondloopt of bij je op schoot zit te bedelen om eten en aandacht. Je neemt hem elke dag mee voor een flinke wandeling, maar hij heeft nog steeds de energie om waakzaam, alert en beschermend te zijn over jou en je huis. Helaas vindt een Duitse herder ook de energie om te blaffen naar iedereen die de deur nadert, of zelfs maar langs jouw raam loopt. Een duitse herder trainen om niet te blaffen brengt een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste krijg je wat rust en stilte. Ook de relatie met de buren, die genoeg hebben van het lawaai, komt niet meer onder druk te staan. Tenslotte zullen gasten en andere honden uitlaters niet bang voor hem zijn als hij rustig kan blijven. Het kan je leven dus een stuk relaxter maken als jij jouw Duitse Herder het blaffen kan afleren.

Mogelijke redenen blaffen Duitse herder

Wanneer je probeert te achterhalen waarom jouw Duitse herder blaft en dit probeert af te leren, is het belangrijk om te kijken naar de plaats waar hij blaft, het tijdstip waarop hij blaft en of er andere mensen of dieren aanwezig zijn wanneer hij blaft. Een veel voorkomende oorzaak voor het blaffen van Duitse Herders is opwinding. Wanneer ze verwachten dat er iets staat te gebeuren waar ze van genieten, zullen ze vaak blaffen om er zeker van te zijn dat het gebeurt. Scenario’s waarin dit kan gebeuren, zijn wanneer ze je de deur horen naderen, als je een honden uitlater hebt die net is komen aanrijden of als je zelf op het punt staat om te gaan wandelen. Het is goed om te weten waarom jouw Duitse herder blaft voordat je het blaffen probeert af te leren.

duitse herder blaffen afleren

Zenuwen of angst

De oorzaak van het blaffen bij de Duitse herder kan zijn dat hij nerveus of angstig is voor iets en dit soort blaffen moet je niet zo snel afleren. Het kan zijn dat er in het verleden iets is gebeurd waarvan hij niet wil dat het weer gebeurt, dus blaft hij om het te laten stoppen. Het kan ook zijn dat hij nerveus is over een plaats waar hij naar toe gaat, zoals de dierenarts, en dat hij daar niet heen wil. Het is gebruikelijk voor Duitse Herder puppy’s om meer te blaffen. Als je Duitse Herder nog jong is, zou het blaffen moeten afnemen naarmate hij ouder wordt. Toch is het belangrijk dat je hem blaffen afleert nu hij nog jong is. Zodat hij zich als volwassene beter zal gedragen en je in staat zult zijn om te controleren wanneer hij blaft.

Verveling/frustratie en territorium 

Duitse herders blaffen snel uit verveling. Duitse Herders zijn gefokt om zeer actieve honden te zijn, die samen met hun baasjes dagelijks urenlang intensieve taken uitvoeren. Dit betekent dat ze veel beweging moeten krijgen. Als ze niet veel beweging krijgen, zullen ze zich gaan vervelen. Als ze zich vervelen kunnen ze destructief worden en gaan ze veel meer blaffen omdat ze meer aandacht willen en dingen om hen te stimuleren. Als jouw Duitse Herder momenteel niet veel beweging krijgt, kan dit de oorzaak zijn van zijn geblaf. Om dit te corrigeren moet je ervoor zorgen dat hij dagelijks beweging krijgt. Een andere veel voorkomende oorzaak van blaffen bij een Duitse herder is het beschermen van het territorium of de eigenaar. Dit type blaffen treedt op wanneer vreemden aan de deur kloppen of wanneer je met andere honden bent. Om dit soort geblaf te af te leren moet je ervoor zorgen dat jouw Duitse Herder aankijkt om richting te geven voordat hij begint te blaffen. 

duitse herder blaft

Vermijd schreeuwen

Schreeuw of schreeuw nooit tegen je Duitse Herder, dit kan het blaffen afleren vertragen. Schreeuwen en schelden maken de situatie alleen maar erger door de stress van je hond te verhogen. Ze kunnen al angstig en bang zijn, en schreeuwen gaat daar niet tegen in. Duitse Herders hebben een van de luidste blaffen en ze kunnen zo hard blaffen dat ze je niet eens horen. Je kunt je Duitse Herder niet uitschreeuwen of schreeuwen terwijl hij naar vreemden blaft, en dit leert hem blaffen niet af behalve dat jij ook een sterke reactie hebt op de vreemdeling.

Vermijd het gebruik van een muilkorf of anti-blafhalsband

Vermijd het gebruik van een muilkorf of shock halsband voor je blaffende Duitse herder. Dit alles is niet nodig om blaffen naar vreemden te voorkomen. Sommige eigenaren gebruiken een muilkorf om het blaffen van hun hond te onderdrukken. Andere eigenaren gebruiken een anti-blafkraag als straf voor het blaffen. Deze hulpmiddelen zijn niet effectief in het goed trainen van jouw Duitse Herder en kunnen er zelfs voor zorgen dat gedragsproblemen zoals agressie, angst of angstreacties verergeren. Het gebruik van pijnlijke anti-blaf halsbanden en muilbanden zou een laatste redmiddel moeten zijn.

Meer leren?

Als je meer wil leren over o.a het blaffen afleren van je Duitse Herder, maar ook jouw kennis wil vergroten over het opvoeden en verzorgen, raden wij het Duitse Herder handboek aan.

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden