Duitse herder temperament

De Duitse herder is een van de meest populaire Duitse herder assen met een makkelijk temperament en met goede redenen. Het zijn intelligente en bekwame werkhonden . Hun toewijding en moed zijn ongeĆ«venaard. En ze zijn verbazingwekkend veelzijdig. Het ras wordt ook wel Elzasser genoemd. Duitse herders blinken uit in bijna alles waarvoor ze zijn opgeleid: gids- en hulpdiensten voor gehandicapten, politie en militaire dienst, schapen drijven, opsporing en redding, drug detectie, competitieve gehoorzaamheid, en – last but not least – trouwe metgezel. Het temperament van de Duitse herder is makkelijk mee te werken en ze zijn vaak loyaal en gehoorzaam.

Duitse Herder temperament – Alleen thuis laten?

Een Duitse herder heeft door het temperament wat aandacht nodig. De Duitse herder is niet het ras voor jou als je vaak of voor langere tijd van huis weg bent. Een ding waar ze niet goed in zijn, is voor langere tijd alleen zijn. Zonder het gezelschap dat ze nodig hebben – net als beweging en de kans om hun intelligentie aan het werk te zetten, raken ze verveelt en gefrustreerd. Een Duitse herder die te weinig beweging krijgt en genegeerd wordt door zijn gezin, zal zijn opgekropte energie waarschijnlijk uiten op manieren die u niet leuk vindt, zoals blaffen en kauwen. Duitse herders zijn actieve en intelligente Duitse herder. Ze moeten beziggehouden worden met leren, spelen en werken. Dagelijkse beweging, zowel fysiek (zoals joggen en frisbeeĆ«n) als mentaal (zoals trainingssessies), is een must voor de Duitse Herder door hun temperament.

duitse herder temperament

Temperament Duitse Herder tegen anderen

Duitse herders kunnen een afstandelijk temperament hebben en wantrouwend doen tegenover vreemden. Om een sociale en goed opgevoede Duitse herder op te voeden, stel je Duitse herder pup bloot aan veel ervaringen, plaatsen en mensen. Gehoorzaamheidstraining, te beginnen met puppycursus, is belangrijk om ze te laten wennen aan andere mensen en Duitse herders, en om ze de basismanieren van de Duitse herder te leren. Zoals elke Duitse herder heeft ook de Duitse herder op jonge leeftijd socialisatie nodig, blootstelling aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat je Duitse herder pup opgroeit tot een veelzijdige Duitse herder. Duitse herders zijn erg loyaal, gehoorzaam, intelligent en alert waardoor ze vaak snel een passend temperament tegenover vreemden aanleren tijdens de cursussen zodat ze goed met vreemden om kunnen gaan.

Leven met Duitse herder

Omdat Duitse herders groot en krachtig zijn en sterke waakinstincten hebben in hun temperament, moet er goed op worden gelet dat Duitse herders worden aangeschaft bij gerenommeerde fokkers. Slecht gefokte Duitse herder hebben meer kans om nerveus te zijn. Om overmatige waakzaamheid en agressief gedrag te voorkomen, moeten Duitse herders van jongs af aan zorgvuldig gesocialiseerd en getraind worden in gehoorzaamheid. Ze moeten bij het gezin zijn en voortdurend onder toezicht worden blootgesteld aan mensen en andere huisdieren in de buurt; ze mogen niet worden opgesloten in een kennel of achtertuin, alleen of met andere Duitse herder omdat ze een sterk waaks temperament hebben.

Persoonlijkheid en temperament 

De Duitse herder heeft een afstandelijk temperament, maar is meestal niet agressief. Het zijn gereserveerde Duitse herder; ze maken niet meteen vrienden, maar als ze eenmaal vrienden zijn, zijn ze uiterst loyaal. Met hun gezin zijn ze makkelijk in de omgang en benaderbaar, maar wanneer ze bedreigd worden, kunnen ze sterk en beschermend zijn, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Dit zeer intelligente en trainbare ras gedijt op het hebben van een taak om te doen – elke taak. De Duitse herder kan worden getraind om bijna alles te doen, van het waarschuwen van een dove voor een deurbel tot het besnuffelen van een lawineslachtoffer. Deze dingen zitten echt in het temperament van de Duitse herder. Meer informatie over het opvoeden, verzorgen en trainen van een Duitse herder kan je vinden in het Duitse Herder handboek

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden