Duitse herder langhaar

In dit blog alles over de langharige Duitse Herder. Zitten er verschillen tussen de langharige en de standaard variant? Het zit zo, aangezien beide honden Duitse herders zijn, zal de meeste informatie over het ras vergelijkbaar zijn. Het karakter van de Duitse herder en de langharige Duitse herder is nagenoeg hetzelfde. Er zitten wel wat verschillen in het uiterlijk en hoe er met de Duitse herder om gegaan moet worden. Zo moet je de vacht van de langharige Duitse herder puppy’s erg goed verzorgen en is het moeilijker om een langharige Duitse herder puppy te vinden met stamboom. Daarnaast zijn langharige Duitse herders ook moeilijker te koop bij fokkers en worden ze zelfden ter herplaatsing bij een asiel afgegeven. 

Vacht verschillen langharige Duitse Herder 

Een van de belangrijkste verschillen tussen de langharige Duitse herder en de kortharige Duitse herder is hun vachtverzorging. De verzorging van een langharige Duitse herder is iets anders dan die van een met korte haren. Ze hebben geen ondervacht, waardoor je zou denken dat ze minder verharen. In werkelijkheid verharen ze ongeveer evenveel, maar omdat de vacht langer is, raken de verhaarde haren verstrikt. Wanneer je je langharige Duitse herder borstelt, zul je waarschijnlijk merken dat er meer vacht uit komt dan bij een kortharige. Ze moeten nog steeds twee tot drie keer per week geborsteld worden. Hun vacht kan snel vervilten en klitten en dit kan pijnlijk zijn voor jouw puppy. De langharige Duitse herder is er te vinden in zwart en witte vachtkleuren. Langharige Duitse herders hebben geen verharingsseizoen, de hoeveelheid verharing is het hele jaar door vrij constant.

duitse herder langhaar

Fysieke verschillen

De vacht van de langharige Duitse herder is het duidelijkste verschil. Beide soorten Duitse herders worden even groot en lijken fysiek op elkaar Hun vacht kan twee of meer inches lang worden. De vacht heeft maar één laag en deze is veel zachter, zijdeachtiger van structuur. Als je geïnteresseerd bent in het showen van je Duitse herder, moet je een kortharige Duitse herder hebben.  Desondanks wordt de langharige Duitse herder nog steeds beschouwd als een raszuivere Duitse herder en is het mogelijk dat deze langharige Duitse herder ook met stamboom te kopen. Het is alsof ze wel bij de club horen, maar aan geen enkele activiteit mogen deelnemen. Omdat de langharige Duitse herders geen dubbele vacht hebben, zijn ze niet zo geschikt om buiten te werken of in koud weer te zijn.

Karakter langharige Duitse herder

Het karakter van de langharige Duitse herder is voor het grootste deel hetzelfde als dat van de kortharige variëteit. Ze zijn trouw, beschermend en hebben ook last van verlatingsangst. Het belangrijkste verschil in hun karakter is dat de langharige versie niet werd gefokt voor zijn werkcapaciteiten. Ze zijn gefokt voor hun prachtige vacht. Dit betekent dat ze qua karakter minder geschikt zijn voor het beroepsleven. Ze hebben wel dezelfde levensduur als de kortharige Duitse herder (10 tot 13 jaar) en lijden aan dezelfde gezondheidsproblemen. Het is algemeen aanvaard dat de langharige Duitse herder hun eigenaar veel meer willen behagen en vriendelijker zijn tegen vreemden in vergelijking met de Duitse herder met korte vacht.

Minder getraind

Het enige andere punt van overweging is dat de langharige Duitse herder nog steeds even energiek zijn als hun kortharige tegenhanger, maar dat het moeilijker kan zijn om ze voldoende te trainen als het koud is. Ze doen het niet goed als het vriest of als het regent. Dit kan iets zijn om te overwegen als je ergens woont waar het klimaat vaak nat, koud, of beide is. Het is moeilijk om met winter en herfst weer je langharige Duitse herder naar buiten te krijgen omdat dit simpelweg te koud is voor ze. 

Prijs langharige Duitse Herder

Aangezien deze Duitse herders niet geregistreerd kunnen worden kosten ze normaal gesproken minder dan hun neven met minder haar. De fokkers kunnen wel een stamboom Duitse herder hebben. Je moet rekenen op een prijs tussen de 500 euro en 1000 euro voor een langharige Duitse herder die je bij een fokker koopt. Als je een andere en bekendere fokker benaderd voor het kopen van een langharige Duitse herder dan kan het zijn dat de fokker er meer geld voor vraagt. De prijs van een langharige Duitse herder gaat vanzelfsprekend omhoog wanneer het een Duitse herder is met stamboom. 

kort- of langharige Duitse herder?

Duitse herders zijn een van de populairste rassen ter wereld – ze zijn loyaal, intelligent en tot grote dingen in staat. Ze zijn prachtige huisdieren en briljante werkhonden. Kiezen tussen een langharige en een met korte haren is een moeilijke beslissing! Wil je een gezelschapsdier? Waarom overweegt je dan niet de langharige Duitse herder? Wil je een klasse A werk herder of wil je showen met je Duitse herder, dan zal het de kortharige moeten worden! Hoe dan ook, je zult een geweldige Duitse herder in je leven verwelkomen. Meer informatie over de langharige Duitse Herder, het opvoeden, het verzorgen en het trainen kan je vinden in het Duitse Herder handboek. Ook kan je een e-mail sturen naar info@duitseherderblog.nl 

Duitse herder handboek

Duitse Herder Handboek downloaden