De Duitse herder is een veelzijdige gebruikshond van verschillende types, zoals de werklijn en showlijn, allen met een unieke oorsprong, geschiedenis, en eigenschappen. Het is een van de meest gewilde hondenrassen ter wereld, met zijn populariteit die voortkomt uit de algemene kenmerken van hoge intelligentie, toewijding en betrouwbaarheid. Ze bezitten ook een ongeëvenaarde werksnelheid die dwars door alle types van de Duitse herders gaat. Loyaliteit, een sterk waakinstinct, een gemoedelijke aard en gezonde zenuwen zijn ook enkele van de andere gemeenschappelijke kenmerken van het ras dat het zo geliefd heeft gemaakt bij mensen. In dit blog leer je meer over de Duitse Herder werklijn, typen en verschillen.
Verschillende types Duitse Herder
Hoewel de types Duitse herders enkele verschillen vertonen, maken de verschillen in eigenschappen tussen de ras soorten de individuele types Duitse herders waardevol op verschillende manieren die allemaal positief bijdragen aan de voordelen van het Duitse herder ras. De meest voorkomende Duitse herder types zijn
- Amerikaanse show lijn
- West-Duitse show lijn
- West-Duitse werklijn
- Oost-Duitse werklijn (DDR)
- Tsjechische Duitse herders
Geschiedenis van de werklijn Duitse Herder
De geschiedenis van de werklijn Duitse herder gaat terug tot de jaren 1850 in Duitsland, toen het fokken van de honden werd gestandaardiseerd. Het fokken van honden werd voornamelijk geïntroduceerd om honden te produceren die de herders zouden helpen bij het beschermen van de kudde tegen roofdieren. Gedurende deze hele tijd bestonden er echter meningsverschillen over de vraag of de gefokte honden alleen voor het uiterlijk moesten worden gebruikt of dat zij ook werkfuncties konden vervullen. Het fokken van werklijn Duitse herders werd vanaf dat moment populair.
Verschil tussen Showlijn en werklijn Duitse Herders
De werklijn Duitse herder heeft een dikkere en rechte lichaamsstructuur in vergelijking met de showlijnen. De Duitse herder werklijnen hebben duidelijke kenmerken die hen onderscheiden van hun tegenhangers, de show lijnen. Ten eerste worden Duitse herders uit de werklijn specifiek gefokt en getraind voor het werk, wat inhoudt dat ze de mentaliteit hebben om onder druk te presteren en de wil hebben om überhaupt te werken. De werklijn Duitse herder heeft ook een dikkere en rechte lichaamsstructuur in vergelijking met de show lijnen, die dunner zijn en een schuine rug hebben als gevolg van het feit dat hun achterpoten korter zijn dan hun voorpoten. De achterpoten van werklijn Duitse herders zijn langer dan die van show lijnen, en ze hebben ook een middellange dubbele vacht voor een betere tolerantie in ongunstige klimatologische omstandigheden.
Werklijn Duits Herder Temperament
Qua persoonlijkheid zijn werklijn Duitse herders specifiek gefokt om verschillende driften zoals prooi, verdediging en gevecht te versterken. En om een hechte band te krijgen met hun baasjes, zodat ze het verlangen hebben om voor hen te werken. Ze moeten ook uitzonderlijk helder van geest zijn en een stabiel temperament hebben om de bevelen op te volgen die hen worden gegeven. Werklijn Duitse herders zijn zeer loyaal en zijn toegewijde familie huisdieren als aan hun mentale en fysieke behoeften kan worden voldaan. Ze zijn liefdevol en gezellig, maar hebben veel energie nodig en veel beweging, training, socialisatie, en moeten hun overvloed aan energie kwijt kunnen in positieve uitlaatkleppen. Ze vereisen meestal ervaren werkhonden begeleiders. De showlijn Duitse herder is een veel rustiger en meer meegaand familie huisdier. Het zijn liefdevolle en loyale honden die zeer slim zijn en goed te trainen. Ze hebben ook veel beweging nodig en veel mentale stimulatie om goed te gedijen.
Meer tips over het opvoeden en verzorgen van je Duitse Herder kan je vinden in het handboek voor de Duitse Herder.
Duitse Herder Handboek downloaden