Tips voor je senior herder

Herders worden ouder en ook zij krijgen last van ouderdomskwalen. Om je senior herder nog een fijn leven te geven, zijn hier enkele tips.

Hoe weet je wanneer je herder senior is? Symptomen van ouderdom zijn:

  • moeite met bewegen
  • slecht zicht
  • slechter gehoor
  • gebitsproblemen
  • huid- en vachtproblemen
  • gewichtsverlies of – toename
  • hijgen en hoesten
  • verminderde eetlust
  • meer drinken en vaker plassen

Een oudere hond is minder actief en heeft daarom minder voer nodig. Als je oude herder minder beweegt, maar wel hetzelfde eet als voorheen, kan hij overgewicht krijgen. Dit kan artrose en andere kwalen veroorzaken of zelfs verergeren. Let daarom goed op de hondenbrokken en snacks die je geeft. Goede kwaliteit hondenbrokken vind je bij wooof.xyz/Winkel/Hondenbrokken/

Voeding en gewicht

Bij een puppy let je goed op of hij veel speelt en genoeg slaapt. Een senior hond doet dat vaak vanzelf. Oudere honden zijn minder actief, maken kortere wandelingen, staan minder vaak op uit hun mand en spelen niet meer zo wild als voorheen. Als je herder te zwaar wordt, geef dan minder snacks. Minder calorierijke snacks zoals wortel of komkommer zijn ook een goede optie. Zorg wel dat hij nog steeds de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt door hem bijvoorbeeld seniorenbrokken te geven. 

Ondersteuning

Oude honden slapen dus meer dan jongere honden. Het is daarom extra belangrijk om ze een comfortabele slaapplek te bieden waar ze lekker kunnen rusten. Misschien wil je senior herder op een andere plek liggen dan voorheen, omdat hij nu meer rust nodig heeft. Als je hond veel last heeft van zijn gewrichten, overweeg dan om een orthopedisch bed voor hem te kopen.

Seniorbrokken

Veel mensen geven hun oudere honden speciaal voer voor senioren, omdat dit voer vaak minder vet en koolhydraten bevatten. Daarnaast zijn de ingrediënten afgestemd op de behoeften van oudere honden. Let bij het kopen van voer voor oudere honden goed op de ingrediëntenlijst. Voer voor oudere honden bevat vaak glucosamine, chondroïtine en omega-3, die helpen bij ouderdomsklachten zoals verminderde mobiliteit. Omega-3 ondersteunt ook de huid en vacht.

Geniet van de tijd samen

De tijd gaat snel voorbij. Geniet dus van de tijd die je samen hebt. Maak kortere wandelingen, maar ga samen zwemmen, speel spelletjes zoals zoekspelletjes, puzzelmatten of gooi een bal met lekkers erin. Zorg wel dat je hond voldoende rust krijgt.

Tot slot is het verstandig om je oude hond regelmatig naar de dierenarts te brengen. Veel dierenartsen bieden een halfjaarlijkse ‘senioren-APK’ aan. Op deze manier kun je ouderdomskwalen vroegtijdig opsporen en je hond de beste zorg geven.